22 Mart 2009 Pazar

KUNEFE



Malzemeler:

Yarim kilo tel kadayif (Amerikada olanlar icin bir kutu kataifi)

200 gram tereyagi
1 yemek kasigi pekmez
300 gram tuzsuz peynir(sweet cheese)










Serbeti icin:


2 bardak su
2,5 bardak seker

ceyrek limon suyu





Yapilisi:

  • Oncelikle derin bir tencerede seker ve su konularak serbet orta ateste kaynamaya birakilir, yaklasik 15 dk da bekledikten sonra limon suyu sikilir.Limon sikildiktan 5 dk sonra serbet kapatilip sogumaya birakilir.
  • Kadayiflar bicak yardimiyla kucuk kucuk dogranir.
  • Tereyagindan 1 yemek kasigi ayrilarak geriye kalan tereyagi eritilir. Dogranmis kadayiflarin uzerine bosaltilir, kadayiflara yag iyice karistirilarak yedirilir.
  • Kunefe tepsisine yada yuvarlak bir tepsiye ayirdigimiz bir kasik erimemis tereyagi ve 1 kasik pekmez esit olarak el yardimiyla surulur.Yaglanmis kadayiflarin yarisi tepsinin dibine yerlestirilir. uzerine elle ufalanmis kadayifin uzerine dosenir. Tepsinin kenarinda 1 cm kalacak sekilde yerlestirirseniz peynir tepsi disina akmaz.
  • Daha sonra kalan kadayiflarda peynirin uzerine yerlestirilir. El yardimiyla iyice bastirilir. Tepsi buyuklugunde bir tencere yada kap bulursaniz kadayiflarin uzerine bastirarak birbirini iyicene tutmasini saglayin.
  • Kisik atesin uzerinde alt kismi yarim saat kadar, ust kismi da 20 dk kadar pisirilir.
  • Pisen kunefe 5 dk bekletildikten sonra uzerine soguk serbet kasik yardimiyla yavas yavas yedirilir.
  • Uzerine cekilmis antep fistigi serpilerek servis yapilir.
Afiyet olsun...

6 Mart 2009 Cuma

EV YAPIMI LAHMACUN



Bu hamurla pide cesitleri de yapabilirsiniz, kusbasili kasarli pide yazisinin ustune tiklayarak tarifi gorebilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru icin:

4 cup(bardak) un
1 cup su
2 yemek kasigi siviyag
2 yemek kasigi tereyag
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi seker
2 tatli kasigi tozmaya
3 yemek kasigi yogurt

Ici icin:

yarim kilo kiyma
1 tane domates
1 tane biber
1 tane sogan
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi pulbiber
1 tatli kasigi karabiber
1 yemek kasigi biber salcasi
1 avuc kadar dogranmis maydanoz
yarim cay bardagi siviyag
2 yemek kasigi tereyagi

Yapilisi:

  • Su,yag, tuz, seker,yogurt karistirilir. un ile mayada ayri bir kapta karistirilarak karisima eklenir. Kulak memesi yumusakliginda yani ele yapismayacak bir hamur yogrulur, yarim saat kadar mayalanmaya birakilir.
  • Ic malzemesi hazirlanirken butun malzemeler ince ince dogranir. soganda rendelerek icine konulur, uzerine salca, tuz,yag ve baharatlar konularak iyicene karistirilir.
  • hamur ceviz buyuklugunde parcalara ayrilir. hamurlar uzunlamasina merdane yardimiyla acildiktan sonra, unlanmis tahta bir yuzeyin uzerine yerlestirilir. ici malzeme kenarlarinda yarim santim kalacak kadar bosluk birakilarak kasigin tersininde yardimiyla konulur.
  • (benim tercihim pizza tasinda) 400 F (200 derece) ta kenarlari cok kizarmadan pisirilir.
Not: eger pizza tasi kullanacaksaniz, yarim saat onceden isitin. Birde pisirmeden once un serpin.

Afiyet olsun...

1 Mart 2009 Pazar

EV YAPIMI TARHANA



Bu tarhanada en cok emegi Hatice arkadasim verdi. Ben ilk kez denedim, tadina bakanlar cok begendiler. umarim sizde deneyince begenirsiniz.


Malzemeler:

4 kilo suzme yogurt
2 kilo domates
2 kilo kirmizi biber
2 yemek kasigi tuz
1 orta boy ekmek hamuru
yarim kilo yarma bulgur
yarim kilo irmik
1 demet nane
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 kilo sogan
Aldigi kadar un
2 yemek kasigi tarhun otu


Yapilisi:


  • 1 demet nane,1 demet maydanoz, 1 demet dereotu tencerenin dibine yerlestirdikten sonra, uzerine dogranmis soganlar eklenir. Onun uzerine dogranmis biberler ve dogranmis domatesler eklenip ocakta yarivas yavas pisirilir. butun sebzeler tamamen pistikten sonra ocagin alti kapatilir. Icinden dereotu, maydanoz ve nane ayirildiktan sonra, sebzeler suzgece alinir.Suzulen sebzeler kabuklari ve posasi cikana kadar ezilir. Suzgecte kalan kabuklar ayrilip atildiktan sonra domateslu karisim bir gece bekletilerek eksimesi saglanir.
  • Derin bir tencerede yarma bulgur, uzeri 1 parmak gececek sekilde su ilave edilerek kisik ateste pisirilir, sogumaya birakilir. Altini cok acmamanizi tavsiye ederim, yoksa dibini tuttarabilirsiniz.
  • Tarhana icin kapakli buyuk bir kap ayarlanir.Icine hazirlanmis sebze karisimi, suzme yogurt,soguyan yarma bulgur, irmik, tarhun otu, tuz, ekmek hamuru iyicene karistirilir. Yavas yavas un eklenerek kekten koyu kivamli bir hamur elde edilir.
  • Tarhana kabinin kapagi kapatilarak, evin en sicak yerinde mayalanmaya birakilir. Her iki gecede bir un eklenerek 4-5 dk yogrulur. Hamurun en az bir hafta boyunca hergun yogrulmasi gerekir. Hava sicakligina gore 10 gun bile hamur bekletilebilir. Eger tarhana kabarmasi durduysa hamurun oldugunu anlamina gelir.
  • Hamurlar tozdan uzak biryerde masa ortusu yada kumas bir ortunun uzerinde kurutulur. Hamurdan once bir avuc ici buyuklugunde parcalar kopartilip avuc iciyle inceltilerek ortunun uzerine yerlestirilir. 12 saatte bir alt ust edilerek iki tarafinin esit kurumasi saglanir.
  • Hergun, kurumaya baslayan hamurlar ikiye bolunup uzerine bastirilir. Surekli kontrol ederek her tarafinin esit kurutulur. Eger hamurun kurumasinda zorluk cekiyorsaniz hamuru cuk kucuk parcalara ayirarak kurumasini saglayabilirsiniz.
  • Tarhana hamurlari tam sertlesmeden, ovalamayi deneyin, eger elinize yapisan yoksa tarhana blendirdan gecmeye hazir demektir.
  • Tarhanalari blendirdan istediginiz boyutta inceltebilirsiniz.
  • Daha sonra derin tepsilere alarak en az 1 hafta kadar karistirarak tamamen kurumasini saglayin. aksi taktirde tarhananiz kuflenebilir.

Afiyet olsun....

KOLAY TAVUK SIS


Bu tarifi ozellikle et yemegi sevmeyen cocuklara deneyebilirsiniz. Etlerin sislere takili olmasi cocuklari cezbediliyor ve de onlara ilginc geliyor. Gogus etini benim gibi sevmeyenlerde bu sekilde yaparlarsa zevkle yiyebilirler.


Malzemeler:

1 parca gogus eti(yaklasik 3 sis cikiyor)
kekik
tereyagi
karabiber
pulbiber
cop sis

Yapilisi:

Gogus etleri kucuk kucuk dogranir.cop sise dizilir. Daha sonra uzerlerine biraz zeytinyagi gezdirilir. tuz, istege gore baharatlar serpilir. Yarim saat kadar bekletilirse daha yumusak olur.
Daha sonra izgara tavaya biraz tereyagi eklenerek yavas yavas pisirilmeye birakilir.
Iki tarafida cevrilerek esit sekilde kizarana kadar pisirilir.

Afiyet olsun...

KIRMIZI LAHANA SALATASI


Malzemeler:

1 adet kirmizi lahana
3-4 kasik mayonez
1 kase yogurt
2-3 dis sarimsak
tuz
1 litre kaynamis su
1 cay bardagi sirke

Yapilisi:


  • Kirmizi lahananin dis kabuklari ayiklanarak, ortadan ikiye kesilir. ortasindaki beyaz kok bolumu bicakla kesilerek cikartilir.
  • Lahanalar cok ince oalcak sekilde uzun uzun dogranir. uzerine 1 yemek kasigi tuz konularak lahanalar yumusayana kadar elle ovulur.
  • Daha sonra uzerine kaynamis su dokulerek yarim saat kadar bekletilir, daha da yumusamasi saglanir. Suyu suzulerek uzerine sirke eklenip kabin agzi kapatilarak dolapta bir gece bekletilir.
  • Ertesi gun sirkesi de suzulerek, uzerine rendelenmis sarimsak, yogurt ve mayonez eklenir. salataniz hazirdir.

Afiyet olsun....

KISIR


Malzemeler:

2 su bardagi cigkoftelik ince bulgur
1,5-2 su bardagi su
1 adet kuru sogan
2-3 dis sarimsak
2 tatli kasigi kuru nane yada yarim demek taze nane
2 tatli kasigi pulbiber
1 tatli kasigi karabiber
1 tatli kasigi reyhan
1 tatli kasigi kisnis
1 tatli kasigi tuz
1 demet taze sogan
yarim demet maydonoz
1 yemek kasigi nar eksisi
1 limon suyu
1 domates
Yapilisi:

  • 2 bardak su kaynatilir. Bulgur genis bir kabin icine alinir. Uzerine once 1,5 bardak su eklenerek uzeri kapatilarak yarim saat kadar sismeye birakilir. Yarim saat sonra bulgurlarin durumuna bakilarak eger tam sismediyle geriye kalan yarim bardak suda eklenir.
  • Yesil sogan, maydanoz, taze nane kucuk kucuk dogranir.
  • Tavaya zeytinyagi konur, uzerine ince ince dogranmis kuru sogan konulup kavrulur. soganlar pembelestikten sonra biber salcasi ve domates salcasi eklenip 5 dk daha pisirilir. sonra uzerine karabiber, pulbiber, kurunane, reyhan,tuz ve kisniste konulur.
  • Salcali karisim bulgurlu karisima dokulerek elle yogrulur. Limon suyu, nar eksisi konulur. yesil, sogan, maydonozda konulup, sarimsakta rendelenip karistirilir.
  • En son uzerine dogranmis domateste konulup son olarak karistirilir.

Afiyet olsun....

FAJITA (MEKSIKA USULU TAVUK DURUM)
















Malzemeler:
1 kirmizi biber
1 yesil biber
1 turuncu yada sari biber
250 gram kasar peyniri
1 adet sogan
istege gore cig yada pismis tortilla


Marinesi icin:


tuz
kekik
1 cay bardagi sut
2-3 yemek kasigi zeytinyagi
2 dis sarimsak
pulbiber
karabiber

1 sogan
1 tatli kasigi biber salcasi

2-3 adet tavuk gogsu, ortalama yarim kilo kadar


Yapilisi:

  • Eger cig tortilla kullanmak isterseniz, yagsiz tavada tortillalar kabarana kadar iki tarafinida cevirerek pisiriniz. Daha sonra sogumamasi icin kapali bir tencerenin icinde muhafaza ediniz.
  • Tavuklar julyen seklinde yarim santim kalinliginda ince ince kesilir. Derin bir kabin icine alinir, uzerine sut, zeytinyagi, salca, eklenir. sarimsak ve soganda irice dogranarak eklenir. Tuz ve baharatlarda istenilen katilir. en az iki saat en fazla 1 gun dolapta bekletilir.Bu sos sert olan gogus etlerinin yumusamasina yardimci olur.
  • Bekletilen tavuklar daha sonra suzulerek izgara tavaya alinir. Eger izgara tavaniz yoksa normal tavada da yapabilirsiniz.Kisik ateste pisirilmeye baslanir.
  • Biberler ve soganlarda julyen seklinde uzun uzun dogranir.Tavuklar biraz pistikten sonra uzerlerine eklenir.
  • 5 dk kadar birlikte pisirildikten sonra uzerlerine rendelenmis kasar eklenerek kasar peynirler eriyene kadar pisirilir.
  • Hazirlanmis cig tortillalarin icine tavuk konularak durum seklinde sarilir.
  • Istege gore icine marulda ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...