16 Aralık 2009 Çarşamba

BAKLAVA

Malzemeler:

1 paket hazir baklava yufkasi (450-500 gram)
2 su bardagi cekilmis fistik yada ceviz
1 paket tereyagi (2 stick) yaklasik 220-250 gram+
duruma gore yarim tanede ekleyebilirsiniz.

Serbet icin:

3 bardak seker
3 bardak su
1 yemek kasigi bal
ceyrek limon suyu


Yapilisi:

Bu baklavayi iki turlu yaptim bugune kadar, ikisine de tarif edeyim. ben citir olan baklavayi sevdigim icin her katini yaglamayi tercih ediyorum, ama daha klasik baklava sevenler butun yufkalari yagsiz doseyip aralarina malzeme koyup, eritilmis yagi yufkalarin uzerine dilimledikten sonra dokebilirler.

Yufkalari oncelikle 2 saat kadar oda sicakliginda bekletelim.

Serbetinde limon suyu haric butun malzemeleri konularak orta ateste 20 dk kadar pisirilir, koyulasan serbete limon suyu eklenip 5 dk daha kaynatildiktan sonra kapatilip, sogumaya birakilir.

Ilk olarak kat kat yaglama olandan bahsedeyim. Tereyaginin yarisi eritilir. Hepsini eritirseniz yufkalar bitmeden yag donabilir.
Yufkanin buyuklugune gore tepsi ayarlanir. Mesela ben borcama yapiyorum bazen o zaman yufkalari ortadan ikiye kesince tam geliyor.
Ben iki kat ceviz koymayi tercih ediyorum , bunun icin elimdeki yufkalari 3 bolume ayiriyorum.

Yufkalardan bir tane alip borcama guzelce yerlestirelim, eritilmis tereyagindan firca yardimiyla surelim. Uce ayirdigimiz yufkalarin ilk kismini teker teker ustuste koyarak yaglayalim, sonra arasina cevizin yarisini dokelim.diger katida teker teker yaglayip, yine cevizi yayalim.

Son kattada yagin geri kalan yarisini eritelim. Yufkalari yagladiktan sonra en ust kati fircayla yaglanip, yumusatilir. keskin bir bicak yardimiyla baklava dilimlenir. Geriye kalan yag kesilen bosluklara kasikla yedirilir.

Uzeri aluminyum folyoyla kapatilir, onceden isitilmis 130(300F) yarim saat kapali olarak pisirilir. Yarim saat sonra uzeri acilip yaklasik 45 dk 100(250 F) altin sarisi olana kadar kizartilir.

Baklava firindan ciktiktan sonra 5 dk bekletilir, uzerine soguk serbet dokulur. 3-4 saat bekletildikten sonra servise hazirdir.

Afiyet olsun....

11 Aralık 2009 Cuma

CIKOLATALI SUFLE

Malzemeler:

3 yemek kasigi tereyag yada margarin+2 yemek kasigi kabi yaglamak icin
yarim bardak seker
5 yemek kasigi un
1 su bardagi(cup) sut
100 gram cikolata
5 yumurta

Yapilisi:



5 Aralık 2009 Cumartesi

TAHINLI KURABIYE

Malzemeler:

(Yaklasik30-35 adet )

1 su bardagi tahin
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi dovulmus ceviz
1 su bardagi sivi yag
4 su bardagi un
1 adet vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapilisi:

Tahin, pudra sekeri, ceviz, ve siviyag kaba konup karistirilir. uzerine yavas yavas un eklenir, unun uzerine kabartma tozu ve vanilya eklenir. unun yeterliligini anlamak icin elde bir parca hamur kopararak yuvarlanir, eger hamur dagilmiyorsa ve yeterli sertlikteyse hazir demektir.

Tepsiye parsoment kagidi serilerek 170( 370 F) yaklasik 25 dk uzerleri catlayana kadar pisirilir.
Pistikten sonra tepsiden almaya calismayin dagilir. Soguyup birbirini tuttugunda servis kabiniza alabilirsiniz.

Afiyet olsun....

HUNKAR BEGENDI


Malzemeler:

3 tane buyuk boy patlican yada 6 adet kucuk patlican
1 bardak sut
2 yemek kasigi tereyagi
2 yemek kasigi un
1 tatli kasigi tuz

Et icin:
500 gram dana eti yada istege gore kuzu eti
1 adet orta boy sogan
1 yemek kasigi salca
karabiler, kimyon
1 tatli kasigi tuz

Yapilisi:

  • Patlicanlar yikanir, firinda pisince patlamamis icin uzerine bicak yardimiyla 2-3 delik acilir. Firinin yalnizca izgara(broil) bolumu calistirilarak yaklasik yarim saat yumusayana kadar pisirilir. Pisirme asamasinda arada patlicanlar cevrilir.
  • Etlerde kucuk kucuk dogranir.Ben kavurma kadar kucuk olmasini tercih ettim ama istege gore yapilabilir. Etler dograndiktan sonra eger tencereye cok az su konularak kisik ateste etler yumusayana kadar pisirilir. Etleri baska biryere alip kucuk kucuk dogranmis soganlar tereyagiyla pisirilir, uzerine salcada eklenip kavrulur. Etlerde eklenip iyicene kizartilir. uzerine baharatlar ve tuz eklenir.
  • Pismis olan patlicanlarin kabuklari soyulur ve ezilir. Besamel sos icin tereyagi ertildikten sonra un konulup kavrulur, yavas yavas sut eklenir. Hazir olan besamel sosa patlicanlarda eklenip tuz konulur.
  • Tabaga once besamel soslu patlican, daha sonra da ekler konulur. Pilavla servis yapilir.

Afiyet olsun.