1 Mart 2009 Pazar

EV YAPIMI TARHANA



Bu tarhanada en cok emegi Hatice arkadasim verdi. Ben ilk kez denedim, tadina bakanlar cok begendiler. umarim sizde deneyince begenirsiniz.


Malzemeler:

4 kilo suzme yogurt
2 kilo domates
2 kilo kirmizi biber
2 yemek kasigi tuz
1 orta boy ekmek hamuru
yarim kilo yarma bulgur
yarim kilo irmik
1 demet nane
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 kilo sogan
Aldigi kadar un
2 yemek kasigi tarhun otu


Yapilisi:


  • 1 demet nane,1 demet maydanoz, 1 demet dereotu tencerenin dibine yerlestirdikten sonra, uzerine dogranmis soganlar eklenir. Onun uzerine dogranmis biberler ve dogranmis domatesler eklenip ocakta yarivas yavas pisirilir. butun sebzeler tamamen pistikten sonra ocagin alti kapatilir. Icinden dereotu, maydanoz ve nane ayirildiktan sonra, sebzeler suzgece alinir.Suzulen sebzeler kabuklari ve posasi cikana kadar ezilir. Suzgecte kalan kabuklar ayrilip atildiktan sonra domateslu karisim bir gece bekletilerek eksimesi saglanir.
  • Derin bir tencerede yarma bulgur, uzeri 1 parmak gececek sekilde su ilave edilerek kisik ateste pisirilir, sogumaya birakilir. Altini cok acmamanizi tavsiye ederim, yoksa dibini tuttarabilirsiniz.
  • Tarhana icin kapakli buyuk bir kap ayarlanir.Icine hazirlanmis sebze karisimi, suzme yogurt,soguyan yarma bulgur, irmik, tarhun otu, tuz, ekmek hamuru iyicene karistirilir. Yavas yavas un eklenerek kekten koyu kivamli bir hamur elde edilir.
  • Tarhana kabinin kapagi kapatilarak, evin en sicak yerinde mayalanmaya birakilir. Her iki gecede bir un eklenerek 4-5 dk yogrulur. Hamurun en az bir hafta boyunca hergun yogrulmasi gerekir. Hava sicakligina gore 10 gun bile hamur bekletilebilir. Eger tarhana kabarmasi durduysa hamurun oldugunu anlamina gelir.
  • Hamurlar tozdan uzak biryerde masa ortusu yada kumas bir ortunun uzerinde kurutulur. Hamurdan once bir avuc ici buyuklugunde parcalar kopartilip avuc iciyle inceltilerek ortunun uzerine yerlestirilir. 12 saatte bir alt ust edilerek iki tarafinin esit kurumasi saglanir.
  • Hergun, kurumaya baslayan hamurlar ikiye bolunup uzerine bastirilir. Surekli kontrol ederek her tarafinin esit kurutulur. Eger hamurun kurumasinda zorluk cekiyorsaniz hamuru cuk kucuk parcalara ayirarak kurumasini saglayabilirsiniz.
  • Tarhana hamurlari tam sertlesmeden, ovalamayi deneyin, eger elinize yapisan yoksa tarhana blendirdan gecmeye hazir demektir.
  • Tarhanalari blendirdan istediginiz boyutta inceltebilirsiniz.
  • Daha sonra derin tepsilere alarak en az 1 hafta kadar karistirarak tamamen kurumasini saglayin. aksi taktirde tarhananiz kuflenebilir.

Afiyet olsun....

0 comments: